Projekty technologiczne dla gastronomii - IN-Cafe Warszawa
Wykonujemy wielobranżowe projekty technologiczne dla gastronomii. Projekty technologiczne są wymagane przez Sanepid przy odbiorze lokalu i są podstawą do zaprojektowania całości procesów technologicznych, ergonomii użytkowania i działania restauracji czy kawiarni. Poprawnie wykonany projekt kuchni, strefy baru, zmywalni, części socjalnej i sanitarnej, oraz magazynów jest konieczny, aby lokal gastronomiczny mógł zostać wykonany zgodnie ze sztuką.
Każdy lokal gastronomiczny który ma zostać odebrany przez Sanepid musi spełniać podstawowe wymagania opisywane w ustawie, oraz wytyczne miejscowe. Często można spotkać się z sytuacją, kiedy to urzędnicy odbierający lokale w różnych częściach kraju będą zwracać uwagę na nieco inne aspekty projektu. Stąd warto bazować na ogólnej znajomości przepisów, ale też na doświadczeniu projektanta w pracy z rzeczoznawcami z różnych regionów. Czasami z pozoru niewielki błąd wykonany na etapie projekty technologicznego może się okazać nie tylko bardzo kosztowny w usunięciu na późniejszym etapie wykonania lokalu, ale może wręcz uniemożliwić jego odbiór.
Projekt kuchni w restauracji - poprawny projekt technologiczny
Projekt kuchni – technologia wykonania.
Przy projektowaniu kuchni należy pamiętać nie tylko o ergonomicznym zaplanowaniu ścieżki pracy kucharzy, ale trzeba też mieć na uwadze jak pracuje całość mechanizmu przygotowania posiłków od momentu przyjęcia zamówienia. Podstawą planowania restauracji jest zasada nie krzyżowania się tzw dróg “czystych” i “brudnych”. Produkcja i wydawanie posiłków na żadnym etapie nie mogą mieć kontaktu ze zwracanymi talerzami i odpadkami. Dobrym rozwiązaniem jest oddzielenie kuchni i wydawki od baru i miejsca poboru brudnych naczyń na planie trójkąta obróbki naczyń. Jednak koniecznie trzeba mieć na uwadze, że poza odpowiednim oświetleniem sztucznym, pomieszczenia kuchenne muszą mieć dostęp światła dziennego. Częstym błędem popełnianym przez niedoświadczonych projektantów jest nie ujęcie procesu technologicznego dostarczenia półproduktów do kuchni i poprawnego rozwiązania przeniesienia naczyń brudnych i czystych do i z kuchni.